• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Vyrábět nebo kupovat

  • cadox fishing
26. 01. 2013

Tímto příspěvkem bych rád navázal na článek, který jsem produkoval v nedávné minulosti, s názvem - „Levné nebo drahé“? Je totiž mezi námi kapraři mnoho takových, kteří se v těchto otázkách pořád ztrácí. Myslím si, že si tím zbytečně ubírají velkou část svého drahocenného času, který by jinak mohli věnovat důležitějším věcem kolem lovu kaprů. Otázkou „Vyrábět nebo kupovat“ se chci opět dotknout tématiky okolo boilie. Patřím totiž mezi jedince, kteří toho v této oblasti vyzkoušeli opravdu mnoho, ať s větším nebo menším úspěchem. Když si představím, kolik času mě toto „testování“ ubralo, o kolik záběrů jsem tím přišel… No jo, jinak to asi nejde… Chybami se člověk učí, a to neustále. Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Jako třeba to, že teď mohu některé své poznatky, chyby či zkušenosti předat dalším rybářům. Samozřejmě počítám s tím, že se mnou někdo nemusí souhlasit, a že se mé názory mohou rozcházet s názory jiných kaprařů. Ale jak se říká: kdo nic nedělá - nic nezkazí, takže se do toho pusťme.

Tak jako mnoho jiných rybářů, i já jsem si vždy chtěl sestavit svůj originální recept, který by mě fungoval za všech situací, na všech vodách, atd. To určitě není tak docela možné, ale představa je to příjemná. Byly doby, kdy jsem si neuměl představit, že bych boilie koupil v hotové podobě. Prostě jsem těmto výrobkům nevěřil. Určitě se na této skutečnosti podepsaly zkušenosti mých přátel, se kterými jsme vyráželi na společné kaprařské výpravy. Tehdy jsme na kapry jezdili i ve čtyřech lidech a založili tzv. „carpteam“. Měli jsme mnoho společného, ale návnady to nebyly. Každý věřil něčemu jinému. Jeden kupoval „hotovky“, druhý „mraženky“, třetí si své boilie vyráběl z hotových mixů a amino komplexů. Já v té době experimentoval s mícháním vlastních směsí a tekutých složek. Po několika výpravách jsem vyladil své dvě základní směsi do finálních podob a ty mě provázeli, při toulkách za kapry, po několik let. Bylo to velmi jednoduché. Na jaro a podzim jsem používal boilie založené na ptačích zobech, mléčných proteinech a jedné rozpustné rybí moučce, Robin redu a dalších atraktorech. Esenci v této směsi tvořila bezkonkurenční brusinka. Toto boilie fungovalo v chladnější vodě úžasně. Musím říci, že mě moji přátelé snad na žádné výpravě nepřechytali jiným boiliem. Na teplou vodu jsem měl sestavený mix založený na rybích a masových moučkách, atraktorech a extraktech z mořských živočichů a nepřekonatelné esence oliheň. Nebylo snad vody, kde by si toto boilie nepřipsalo na své konto nějakou kapří trofej. Zažíval jsem zlaté časy. Postupem doby mí přátelé začali ztrácet trpělivost se svými kupovanými návnadami a požádali mě o namíchání těchto směsí i pro ně. A to byl tenkrát důvod, abych spočítal náklady spojené s výrobou „mého“ boilie. Do té doby mě to ani nenapadlo, ale při této situaci nebylo vyhnutí. Najednou vyplavalo na povrch, že cena „Brusinky“ za jeden kilogram, se nedala stlačit pod 500kč! Boilie „Oliheň“ bylo ještě dražší. Cena za 1kg přesahovala 600kč! Pokoušely se o mě mrákoty. Považte, že jsem tyto boilies používal několik let. Těch peněz vhozených do vody! Najednou mí přátelé začali od svého záměru ustupovat. Dokonce to vypadalo, jako kdybych chtěl na svých kamarádech vydělávat! A to byla tato částka uvedena jen za suroviny, bez doprovodných nákladů. Neuměl jsem však své směsi ošidit nebo použít levnější suroviny.

Ani jsem nehodlal slevit v dávkování přírodních extraktů nebo atraktorů. Ano, musím přiznat, že na extraktech jsem opravdu nešetřil. Např. do „Olihně“ jsem dávkoval 25g GLM extraktu a 25g olihňového na 1kg směsi. Tyto ingredience jsem neměl možnost sehnat za nižší ceny, než byly běžné v obchodech. V té době jste sehnali jedno 50g balení těchto extraktů za 350kč. Stál jsem před osobním rozhodnutím. Buď si nadále budu své boilie vyrábět sám a zatěžovat tak rodinný rozpočet, nebo začnu používat nějaké hotové výrobky.

Přeci jen uběhla nějaká doba od mých kaprařských začátků a na český trh se začaly dostávat výrobky úplně jiné kvality, než tomu bylo dříve. Konkurenční boj mezi výrobci nebo dovozci způsobil, že už si málokdo dovolil produkovat na trh výrobky nevalné kvality. Spíše naopak. Každý se snažil, aby jeho obchodní záměr byl nejúspěšnější a nejúčinnější ze všech. Výrobců a dovozců návnad začalo přibývat a sortiment se rozšiřoval. Najednou jsem stál před úplně jiným problémem. Nevěděl jsem koho, nebo co si v té nabídce vybrat. Budu chytat na „mraženky“, „hotovky“ nebo si budu boilie míchat z hotových mixů a aminokompletů? Dopadlo to tak, že jsem vyzkoušel všechno a rodinnému rozpočtu stejně nijak neodlehčil. Jakmile mi někde určité boilie nefungovalo, příště už jsem mu nevěřil a také ho nepoužil. Samozřejmě, že mohlo fungovat na jiné vodě při jiných podmínkách, ale já v něj prostě ztratil důvěru. Možná jsem v tomto směru naivní, ale důvěra ve správně zvolenou návnadu či nástrahu je pro mě velice důležitá.

A právě proto si někteří kapraři stále vyrábí své boilie sami. Pokud si své boilie sami vyrábíte, máte jedinou jistotu a kontrolu nad použitými surovinami. Jednoduše víte kolik, a co jste do mixu použili. Dále vidím nespornou výhodu v tom, že máte možnost boilie upravovat vzhledem k nadcházejícím situacím. Týká se to zvolených tvarů, velikostí, nebo i doby sušení a vytvrzování boilie.  Pro mě je tento faktor velmi důležitý. Chystám-li se na delší výpravu a jde mi skutečně jen o velké ryby, nechám mnou vyrobené boilie sušit např. 2 měsíce. Výsledná návnada je potom tvrdá jako kámen. Selektuje menší ryby a ve vodě vydrží i dva dny. Dále máme možnost „ladit“ boilie k potřebám vysoké nebo nízké atraktivity. Tím, že nadávkujeme esenci, esenciální olej, atd. ve vyšším množství, vyrobíme si tím produkt na rychlé chytání a krátkodobé vycházky. Naopak nižším dávkováním nebo i vynecháním některých složek přizpůsobujeme boilie ke dlouhodobému chytání a selekci.
Naproti tomu musím uvést i nevýhody spojené s vlastní výrobou návnad. Musíme si připustit, že pokud chceme směs „našlapat“ kvalitou, také si za to řádně zaplatíme. Další skutečností je čas strávený nad vlastní výrobou. V dnešní době je to pro mnohé z nás obecný problém. Mnoho kaprařů také postrádá podmínky pro svou výrobu boilie. Někde v malém panelákovém bytě budeme těžko produkovat kilogramy návnad. Jednak pravděpodobně nebude kde vyrábět, poté sušit a následně skladovat. Také manželky mají někdy pochybnosti o vůních spojených s výrobou těchto aromatických dobrot.
Hotové (konzervované) boilie nabízí velice jednoduchou variantu. Jedinou prací je pro nás zakoupení zvoleného množství na prodejně nebo kliknutí myši na stránkách e-shopu. Odpadá starost s domácím skladováním boilie mimo „manželčin“ mrazák nebo sušením na balkóně. Na rybách se nemusíme bát plesnivění boilie z důvodu deštivého počasí nebo naopak slunečních paprsků, které zapříčiní jeho popraskání. Hotovky můžeme mít s klidem uložené v bivaku někde v kbelíku nebo termotašce a nic se s nimi nestane.

Dříve nebylo prakticky možné koupit hotové boilie, aby z něj nebyl cítit zápach octa. To byly právě ty konzervanty, které měly za úkol uchovat boilie v čerstvém stavu bez nutnosti zamrazování nebo sušení. Kapři na něj v té době reagovali celkem pozitivně, ale ne na dlouho. Postupem doby se do vody dostávaly výrobky lepší a lepší kvality. Ty už tímto pachem nezaváněly. „Octovky“ začaly ustupovat ze scény a my začali kapry „rozmazlovat“ čerstvým mraženým boilies bez jakýchkoliv konzervantů. Pamatuji si, že hotovky na nějaký čas jakoby zmizely z trhu. Většina kaprařů si boilie kupovalo v mražené finální podobě nebo si ho vyrábělo z připravených boilie směsí. A zase to dlouhou dobu fungovalo skvěle a funguje i nadále.

V této době je hlavní doménou, výrobců či dovozců kapřích návnad, produkovat na trh hotové „konzervované“ boilie, které je kvalitou nejblíže k „mraženkám“. Po pachu octa není ani památek a obchodníci reagují i na širší potřeby kaprařů. Dnes se již běžně setkáváme s výrobky určenými výhradně na krátkodobé vycházky či závodní lov a výrobky vhodnými na dlouhé výpravy s jistou selekcí.

A jak to všechno „vidí“ samotní kapři? Troufám si říci, že již nepoznají rozdíl mezi kvalitní hotovkou a mraženkou. Dovolte, abych tím uvedl jeden příklad z mé rybářské praxe.
Na jednu z kaprařských výprav jsem si vezl 2 druhy boilie. Jedno bylo vyrobeno z koupeného boilie mixu a aminokompletů. Druhou „zbraň“ tvořila hotovka od stejné firmy, ve stejné příchuti a složení směsi. Nejednalo se však o cílené testování nebo porovnání těchto výrobků. Spíše tomu pomohla náhoda. Tenkrát jsem si zakoupil zmíněný mix a vyrobil z něj boilie. Fungovalo výborně na několika vodách. Pak jsem si naplánoval delší výpravu a nebylo pochyb, že s sebou vezmu tyto úspěšné kuličky. Moc mi jich ale z předchozích vycházek nezbylo, takže jsem chtěl mix ještě přikoupit a vyrobit z něj zásobu na nadcházející výpravu. Bohužel jsem nikde mix nesehnal. Nebyl skladem a pro objednání z e-shopu již nezbýval čas. V jednom obchodu mi místo něj nabídli boilie vyrobené z této směsi, ale v konzervované podobě. Moc se mi do toho nechtělo a byl jsem i docela zklamaný. Přesto jsem výrobek zakoupil a vyrazil na kapry.
Rozhodl jsem se dát na jednu montáž „mraženku“ a na druhou „hotovku“ a skutečně tak oba výrobky mezi sebou porovnat. Už přesně nevím, kolik ryb nachytalo to nebo ono boilie. Stala se však jiná zajímavost. Třetí den výpravy se mi podařilo zdolat na „mraženku“ velkého lysce. Přiznám se, že jsem v duchu opět začal dávat hotovkám „vale“. Jenže pátý den přišel záběr na prut, kde bylo nastraženo konzervované boilie. Již při souboji mě bylo jasné, že se jedná o velkou rybu. Ke břehu jsem přitáhl opět velikého lysce. V tu chvíli, kdy ležela ryba na podložce, jsem si všiml, že je to ten samý kapr, kterého jsem zdolal před dvěma dny na „mraženku“!
Ještě máte pochybnosti? Já už ne! Jakou cestu si zvolíte při volbě té nejlepší návnady? Přeji Vám pevné a správné rozhodnutí.

Zdeněk Ipser 


Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.





Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 4

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se