• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Vůně, kterým kapři neodolají

  • cadox fishing
02. 09. 2015

Pro většinu kaprařů je jistě boiliem číslo jedna boilie na bázi rybích, masových, krevních a podobných mouček. Přiznám se, že i já to tak mám. Ale někdy, a nemálo kdy, nastávají situace, kdy toto boilie nefunguje. V takovém případě jistě měníme „smrad" za „vůni". Příchuť ryby vystřídá jahoda, příchuť krab banán a příchuť halibut nahradíme voňavou vanilkou. I to ale někdy nemusí platit a ryby ho budou ignorovat stejně, jako masové. V tom případě nastává čas, trochu to rybám okořenit...

Koření, přírodní a aromatické látky, které člověk používá pro zpestření chuti pokrmu, bylo objeveno a začalo se používat již před tisíci lety. V Evropě vlétlo na přelomu středověku a novověku do módy i koření z jiných světadílů, zejména pak z Ameriky a jižní Asie. Chytlo se a dnes si již málokdo dokáže představit svoji kuchyň bez pepře, oregana, kmínu, zázvoru a nebo třeba skořice. A tak to je i při pohledu na sortiment boilie zkušeného kapraře...

Je třeba si uvědomit, že musíme znát přesné dávkování těchto plodů, semen, kůry, nebo výhonků. Nepatřím k propagátorům komerčních produktů a už vůbec ne nějaké firmy. A právě proto jsem schopen připravit si kořeněné boilie asi za polovinu ceny. Nákupy různých esencí na e-shopech totiž nahrazuji nákupem sáčků s kořením v některém obchodě s potravinami. A mé výsledky bývají často jedny z nejúspěšnějších. A právě nyní vám prozradím, jak na to. Co a v jakém množství používat, jak to používat, čeho se vyvarovat a na závěr sdělím i 3 úspěšné recepty. Tak pojďme na to...

Pepř - jedno z nejpoužívanějších koření vůbec, původně kuličky velikosti zrnka hrachu, kvůli lepšímu uvolňování vůně a chutě mleté na prášek. Tyto bobule, původem z Indie, se podle způsobu úpravy dělí na 3 hlavní druhy: černý pepř (usušené bobule s mletou kůrou), bílý pepř (usušené bobule, zbavené kůry) a zelený pepř (plody, nasbírané a namleté před dozráním). Hlavní složkou vůně a chutě pepře je piperin, nacházející se pod slupkou bobule. Pro mě je pepř nejúspěšnějším kořením, vycházku nebo výpravu bez aspoň půl kila tohoto silně ostrého boilie ani nepodnikám. A v malém množství ho přidávám do všech směsí, kromě sladkých. I ťreba boilie s příchutí olihně, ryby nebo jater špetičku pepře snese. Při experimentování s pepřem si však musíte dávat pozor, abyste boilie ,,nepřepepřili". Pak by bylo k ničemu... Přesné množství lze jen těžko doporučit, protože každá špetka pepře je jiná. Já se řídím následujícím pravidlem: když míchám směs pepřové příchuti, vezmu si i sklenici neochucené, perlivé vody. Nasypu něco pepře do směsi, na lžičku naberu malinké množství směsi, ochutnám, pokud mě nic nepálí, přidám pepř do směsi, pokud pálí, napiju se a v tom okamžiku musí v důsledku bublinek oxidu uhličitého ve vodě přijít až nepříjemné pálení v puse. Pak je směs dostatečně nadupaná. Při ochutnávání se nemusíte ničeho bát - i když je ve směsi třeba kukuřičný šrot, ptačí zob nebo jiné, tak malé množství vám určitě neublíží ;-) .

Kmín - další oblíbená plodina. Semínka této metr vysoké byliny obsahují silici kmínovou, která všemu dává velmi zajímavou chuť. Mletý kmín není moc k použití o samotě nebo s jiným kořením, ale rád ho používám při ,,dochucení" ovocných příchutí (zejména brusinku posílí tak, že se z tohoto boilie může stát kaprodrom). A ze zkušeností z kuchyně, kdy bez kmínu nejdou připravit brambory, jsem dal dohromady recept na boilie, který šlape především v období babího léta na řekách. Zmíním vám ho v poslední části článku.

Česnek - pro mě UChK, nebo-li univerzální chytač kaprů. Česnekové boilie samo o sobě výborně funguje, ale můžeme s ním i obohacovat. Pokud do směsi dáváte rybí moučku, tak na 100 g zkuste přidat jeden stroužek česneku. A když voda bude mít méně, než 12 stupňů C, přidejte 2 stroužky na 100 g rybí moučky. Pokud vše půjde, jak má, tak si krásně zachytáte.

Skořice - nadrcená, neskutečně voňavá kůra stromů. I jedna lžička dokáže krásně provonět půl kila suché směsi. Na kapry ji však nepoužívám, protože to se mi tolik neosvědčila. Je to koření, stvořené pro rybí bojovníky, obývající zarostlé části vod. Ano, mluvím o línech. Trocha skořice dokáže líny přímo pobláznit. Funguje nejen v boilie, ale přidejte ji i do vnadicí směsi, udělejte si skořicové těsto, nebo můžete zkusit i nasypat trochu skořice na masňáky.

Hřebíček - další krásně vonící kořeníčko, rostlina původem z Moluckých ostrovů, které jsou součástí Indonésie . Pokud vaříte boilies s rybízovou, brusinkovou nebo jahodovou příchutí, určitě jich přidejte do těsta aspoň 10 nadrcených na 1 kg suché směsi. I lidé si neumí představit zavařit brusinky nebo červený rybíz ke svíčkové bez pár hřebíčků. Když jím obohatíte boilies, efektivita se zvýší především v půlce jara (obvykle přelom dubna/května) a pak na podzim ve velmi studených vodách (listopad).

Vanilka – rostlina z Mexika, jejíž plody mají sladkou vůni i chuť. Světová poptávka po ní je však tak velká, že není možné ji pokrýt oriignálními plody. Takže se používá její syntetická náhrada, se kterou se bohužel setkáte nejčastěji. Do směsi přidávejte vanilkový cukr nebo namleté, usušené lusky a navíc pár kapek vanilkové potravinářské esence. Rybářské esence a sypké přísady nepoužívám, je to opět zbytečné. Účinnost vanilkového boilie je nejvyšší na vodách, kde jsou kapři bombardováni masovým boiliem, z kterého už jim je téměř zle. Pak nastražením kuličkou této sladké vůně snadno docílíte záběru…

Zázvor – sušené a nadrcené hlízy, které mají svou specifickou chuť, troche podobnou pryskyřici. Platí především na jarních, kalných vodách. Zázvor mají rádi především cejna a perlíni, které na zázvorové boilie chytám ze dna. Ale i kapři mu neodolají. Jen do boilie s touto příchutí nezapomeňte přidat troche soli, poměrem zázvoru ku soli asi 2:1. Ta trochu zvýší uvolňování jeho vůně do okolí a ryby ho najdou snáze.

Koriandr – mezi rybáři velmi oblíbené koření, které znali už naši pradědové. Pochází z jednoleté byliny koriandru setého, původem ze Středozemí, kde roste jako plevel. Používají se všechny části rostliny, které odlišně voní. Rostlina jako celek má ale nepříjemný zápach. Do směsí používám drcený plod v množství, aby za syrova byl ze směsi dostatečně cítit.

Jakub Kantor

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme i komentáře s vašemi názory a zkušenostmi.






Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 32

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se