• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Vůně, kterým kapři neodolají 3

  • cadox fishing
18. 09. 2015


Třetí a poslední pokračování a použití koření k výrobě nástrah pro ryby. Najdete zde další dva recepty.

2) tuto příchuť označuji jako ,,kořeněná brusinka". Je pro ní však potřeba esence brusinkové příchutě. Jakou a kde koupíte, nechám na vás. Osobně však využívám potravinářskou esenci, která se dá koupit za pár korun v některých drogeriích.

Potřeby
150 g mletý ptačí zob
50 g kukuřičná mouka
100 g pšeničná mouka
50 g gluten
50 g syrovátka
50 g klíčky (z pšenice nebo kukuřice)
0,2 l brusinek (můžou být i zavařené)

Postup:
do misky nasypeme ptáčí zob, obě mouky, klíčky, gluten a syrovátku. V další misce smícháme vejce s esencí, cukrem, kořením a čokoládou. Poté brusinky zpracujeme na kaši (v mixéru nebo v ruce) a přidáme je do vajec. Nakonec vše smícháme dohromady a postupujeme stejně jako u normálního boilie. Vzhledem k velkému množství nepojivých složek je však nutné vyzkoušet, jak těsto drží. Pokud jasně poznáte, že ne, přidejte lepivé složky (pšeničná mouka, gluten, krupice). Toto boilie je vhodné především do jarních vod. Brusinky však zrajou na podzim?!? Takže to udělejte tak, že si na podzim boilies uvaříte a po uvaření necháte schnout jen 20 minut, poté zamrazíte. Tím ho uskladníte i na několik měsíců, což je potřeba.

3) poslední recept, který vám zmíním, bude překvapivě z mého oblíbeného pepře. Funguje v období tak nějak od konce dubna, začátku května až do pozdního podzimu především na přehradách, ale i řeky nezaostávají. Efektivitu lze výrazně zvýšit nadipováním pepřovým dipem, který si lze za pár korun připravit doma, postup níže.

Potřeby

150 g pšeničné mouky
100 g ptačího zobu
 50 g syrovátka
100 g sójová mouka
 50 g gluten
 pepř (množství, zmíněné v samotném popisu pepře)
3 nadrcené bobkové listy
2 lžičky majoránka
1 lžička nadrceného mletého koření
2 lžíce rybí moučky
1 lžíce soli
5 vajec
1 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
1 lžička magi

Postup: Suché složky smícháme dohromady, v další misce smícháme tekuté (i olej). Pak vše promícháme dohromady, vytvoříme požadovaný tvar a velikost a vaříme. Jakmile bude plavat asi polovina boilie, tak vyjmeme všechny kuličky, boilie již bude hotové. Můžeme pár minut nechat sušit a pak zmrazit, nebo 1 den sušit a rovnou použít.

Dip: do 50 ml oleje kápneme 5 kapek magi a přidáme 1 lžíci pepře. Důkladně promícháme a necháme 3 dny v lednici. Pak již dip máme hotový. Po namočení boilie v dipu můžeme i trochu posypat pepřem, čímž boilie ještě více zatraktivníme.
Jak jsem vám v tomto třídílném článku vysvětlil, koření je jistě vítaným pomocníkem. A to nejen při lovu kaprů. Jsou rybáři, kteří si bez něj neumí představit třeba lov kapitálních cejnů, na plotice by bez něj také nevyrazili, na líny už vůbec ne. Pokud ještě váháte, jestli ho někdy použít, tak váhat přestaňte a zkuste to. Uvidíte, že si perfektně zachytáte. Je to prostě takový voňavý pomocník.

Jakub Kantor

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme i komentáře s vašemi názory a zkušenostmi.






Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 21

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se