• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Recepty na výrobu boilies

  • cadox fishing
17. 12. 2009

 I v dnešní době není nákup průmyslově vyrobeného boilies žádnou levnou záležitostí.Dozvíte se pár receptů na jeho domácí výrobu.
Ryba - česnek
Výběrová rybí moučka 30%
Rybí protein rozpustný 10%
Vitalakt 15%
Albumin 10%
Pšeničné klíčky 20%
Kukuřičné lepidlo 10%
Red mix 5%

1,5 velké hlavičky česneku - oloupané stroužky rozmačkejte na kaši a rozmíchejte do vajec 2 lžičky betainu na 1 kg suché směsi (lze použít odpovídající množství PepperBetainu - 2 lžíce)Bývá to tajná zbraň pro pozdní jaro. Kapři česnek milují = to se potvrdilo již mnohokrát. Když se voda na jaře oteplí na cca 17 stupňů Celsia, je vhodnější než jakékoliv jiné boilies.

Tip: po 5 hodinách sušení postříkáte vývarem z česneku (cca 2 dl). Vývar připravíte zalitím rozmačkaného česneku vodou a ohříváním v mikrovlnné troubě. Česnek své aroma vyluhuje do vody, kterou scedíme přes sítko. Zalité boilies uzavřete do igelitového pytle a necháte řádně nasáknout.Boilies s takovouto polevou se většinou u vody jeví,jako mnohem úspěšnější.

Smetanový ptačí zob
Sušené mléko 20%
Kasein 10%
Sušená smetana 10%
Mleté oplatky 20%
Ptačí zob ? pražený 20%
Pšeničné klíčky 15%
Jablečná vláknina 5% (pozn. na 1kg směsi stačí 7 - 8vajec)
Aroma Sladké mléko 3-5 ml na 1 kg
EO Eukalyptus 3 kapky/kg
EO Skořice 5 kapek/kg
Betain (nebo Sweet Betain) 2 lžičky/kg
Tekutá aminokyselina 5 ml/kg

Lákavě vonící sladký mix na bázi ptačího zobu.
Vhodný na jaře ihned po rozmrznutí hladiny. Není příliš selektivní (chytá ryby všech velikostí), ale i tak je to vzhledem k velmi chladné vodě, ve které funguje, dobrou volbou.Účinnosti i při nízké teplotě vděčí hlavně kombinaci dvou vysloveně "zimních" esenciálních olejů

Konopí - Jahoda
Sojové mléko 15%
Kukuřičné lepidlo 10%
Ptačí zob mletý 10%
Mleté konopí pražené 27%
Pšeničné klíčky 10%
Slunečnicová mouka 10%
Kasein 10%
Albumin 8%
Konopný olej 20 ml/kg
Práškový posilovač jahoda 2 lžičky/kg
Aroma Jahoda 5 ml/kg
EO Geránium 7 kapek/kg
Sladidlo 5 ml/kg
Holandské kakao 2 lžičky/kg

Levná a jednoduchá receptura pro jarní a podzimní chytání. Není moc výživná, ale to není hlavní kritérium. Důležitá je rychlá stravitelnost, obsah lákavého oleje uvolněného rozemletím semen a časem ověřená atrakční schopnost kombinace Jahody s es. olejem Geránium.Při krátkých lovech nebo víkendovém chytání přes noc, je to ta správná volba.

Kořeněná šunka
Moučka ze pstruhových pelet 10%
Betainové minipeletky (1,5mm) 10%
Mleté psí suchary 15%
Vitalakt 20%
Robin Red 5%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 10%
Kukuřičné lepidlo 5%
RSB Chytil 5% Robin oil 7 ml/kg
Red betain 1,5 lžíce/kg
Aroma Šunka 5 ml/kg
Olej z tresčích jater 15 ml/kg
EO Černý pepř 20 kapek/kg

Velmi ostrý aromatický mix, pro kapry lákavý svou výraznou chutí i vůní.
Přestože díky poměrně hrubé struktuře uvolňuje pachovou stopu dobře i ve studené vodě, nejlépe se uplatní v létě a začátkem podzimu. Tehdy se totiž nejlépe uplatní atrakční schopnost dráždivých rybích olejů, kterých tato směs obsahuje hodně.
Šunkové aroma je zatím málo používané a pro kapra je těžké mu odolat.

Mušle - Pepř
GLM moučka 15%
Mleté pstruží granule 10%
Žížalová moučka 5%
Kasein 20%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 5%
Kukuřičné lepidlo 12%
RSB Chytil 7%
Jablečná vláknina 5%
Drcené mušle 1% Esence Mušle 4 ml/kg
Esence Krab 4 ml/kg
Pepper Betain 1 lžíce/kg
EO Černý pepř 20 kapek/kg
GLM extract 2 lžičky/kg
Olej z tresčích jater 20 ml/kg

Atraktivní receptura původně složená cíleně na štěrkovnu zamořenou mušlemi. Neznamená to ale, že jinde nefunguje. Je známo, že velcí kapři mušle milují a jsou kvůli nim ochotni drtit jejich ostré a tvrdé schránky. Díky kvalitním atraktantům mám v tuhle směs velkou důvěru a při chytání v mušlích po jiné nesáhnu.


Ryba - meruňka

Výběrová rybí moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Ančovičková moučka 10%
Sojové mléko 20%
Pšeničné klíčky 20%
Laktalbumin 5%
Albumin 10%
Jablečná vláknina 5%
Kukuřičné lepidlo 10% Lososový olej 10 ml/kg
Meruňkový olej 10 ml/kg
Aroma Meruňka 5 ml/kg
GLM extract 2 lžičky/kg
Betain HCl 2 lžičky/kg
Práškový posilovač meruňka 2 lžičky/kg

Výživná směs obsahující vše, co kapr potřebuje: proteiny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerály i vlákninu.Pokud by jste jeli na neznámou vodu, o které nevíte vůbec nic, nejspíš je vhodná volba sáhnout po téhle směsi. Zdánlivě nesmyslná kombinace rybích mouček a ovocné vůně je schopná přesvědčit kapry k ochutnání vaší nástrahy i v době, kdy přestávají na běžné boilies reagovat.


Konopí - Jahoda

Sojové mléko 15%
Kukuřičné lepidlo 10%
Ptačí zob mletý 10%
Mleté konopí pražené 27%
Pšeničné klíčky 10%
Slunečnicová mouka 10%
Kasein 10%
Albumin 8%
Konopný olej 20 ml/kg
Práškový posilovač jahoda 2 lžičky/kg
Aroma Jahoda 5 ml/kg
EO Geránium 7 kapek/kg
Sladidlo 5 ml/kg
Holandské kakao 2 lžičky/kg

Levná a jednoduchá receptura pro jarní a podzimní chytání. Není moc výživná, ale to není hlavní kritérium. Důležitá je rychlá stravitelnost, obsah lákavého oleje uvolněného rozemletím semen a časem ověřená atrakční schopnost kombinace Jahody s es. olejem Geránium.Při krátkých lovech nebo víkendovém chytání přes noc, je to ta správná volba.


Kaviár

Sardinková moučka 10%
Tresčí moučka 10%
Žížalová moučka 10%
Kasein 20%
Laktalbumin 10%
Albumin 5%
Pšeničné klíčky 10%
Kukuřičné lepidlo 10%
RSB 10%
Betainové minipeletky 5%
Aroma Kaviár 7 ml/kg
Tekutá žížala 7 ml/kg
Tekutá játra 15 ml/kg
EO černý pepř 18 kapek/kg
Játrový extrakt 3 lžičky/kg
Olej z tresčích jater 20 ml/kg

Atraktivní vyvážená směs sestavená pro lov na velkých nádržích, kde na kapra čekáme delší dobu. Není to ale jediná možnost jeho použití.Uplatní se všude tam, kde jsou velcí kapři a potřebujeme tvrdou nástrahu. Díky svému složení tvrdne během varu velice rychle.

Kořeněný tuňák
Tuňáková moučka 15%
Lososová moučka 10%
Sardinková moučka 10%
Mleté psí suchary 10%
Kukuřičné lepidlo 8%
Albumin 12%
Vitalakt 15%
Pšeničné klíčky 20%
Betain 2 lžičky/kg
Tekuté ledvinky 20 ml/kg
RED Betain 2 lžíce/kg
Lososový olej 20 ml/kg
Chobotnice extrakt 3 lžičky/kg
Death fish esence 10 ml/kg

Přírodní mix bez použití chemických atraktantů. Sestavený na prochytávané vody a rybářské závody.Velmi dobře funguje od května do října, v létě, při vysokých teplotách můžete nahradit lososovou mouku halibut moučkou ( více aromatická ), u vody si připravujeme čerstvé.

Med - Ořechy
Arašídová moučka 15%
Vlašské ořechy - mleté 10%
Mandlová moučka 5%
Lískové ořechy - mleté 5%
Krájené rozinky 10%
Kasein 20%
Pšeničné klíčky 20%
Albumin 5%
Kukuřičné lepidlo 10%
Mandlový olej 10 ml/kg
Olej z pšeničných klíčků 5 ml/kg
Betain 2 lžičky/kg
EO Ylang ylang 5 kapek/kg
Aroma Med 5 ml/kg
Roztopený med 2 lžíce/kg

Ořechová směs s vysokým obsahem olejů. To ji předurčuje pro použití v teplých měsících. Díky své pórovitosti však může překvapit i v chladné vodě.I když funguje i bez přidání atraktorů, pokud si situace nevyžaduje jiný přístup, nejraděj ji použijeme ve spojení s aroma Med a esenciálním olejem Ylang Ylang.

Sýr
Výběrová rybí moučka 20%
Vitalakt 20%
Pšeničné klíčky 15%
Kukuřičné lepidlo 10%
Sušená smetana 10%
Pivovarské kvasnice 10%
Albumin 5%
Kukuřičná mouka 10% Do 10 vajec rozpustit 1/2 Romaduru!
Kardamon 2 lžičky/kg
EO Kardamon 5 kapek/kg
Chobotnice Extrakt 2 lžičky/kg
Barevný pepř 2 lžičky/kg
Aroma Sýr 5 ml/kg
Tekutá játra 20 ml/kg

Zvláštní směs s pronikavou "vůní", kterou kapři na většině vod neznají. Je navíc doplněna kořením, takže vzniká velmi lákavá a neobvyklá návnada.Použitím rozpuštěného Romaduru se dá udělat mix ještě "sýrovější", což se povedlo. Sýr v boilies může snižovat jeho trvanlivost, proto je lepší si ho na delších výpravách válet přímo u vody. Používáme na prochytávaných vodách, kde kapři běžné druhy boilies znají. Toto boilies bývá zpravidla první, které je možno po rozmrznutí vody použít, s novým silným chobotnicovým extraktem se jeho vůně ve vodě šíří lépe.


RSB - Oliheň

RSB Chytil (Red Spice Birdfood) 10%
Vitalakt 15%
Ptačí zob EXTRA pražený 15%
Sardinková moučka 10%
Lososová moučka 10%
Kukuřičné lepidlo 10%
Pšeničné klíčky 15%
Albumin 5%
Rýžová mouka 10%
Esence Oliheň 4 ml/kg
Esence Pečené maso 4 ml/kg
Olej z tresčích jater 20 ml/kg
Betain 2 lžičky/kg
Aminofish 20 ml/kg
Játrový extrakt 3 lžičky/kg

Spolehlivá směs rybích mouček v kombinaci s RSB (Red Spice Birdfood) se velmi osvědčila v kombinaci s aroma Oliheň + Pečené maso při podzimním lovu na přehradních nádržích, kde kapři migrují a potřebujeme lákavou návnadu k upoutání jejich pozornosti.Suchý mix spolehlivě drží, dobře se s ním pracuje a úspěšně chytá již několik sezon. Díky novým exkluzivním esencím můžete nyní svému boilies vdechnout novou "šťávu".

Mléčný scopex
Sušené mléko 15%
Kasein 20%
Arašídová moučka 15%
Bisquit moučka 10%
Pšeničné klíčky 20%
Kukuřičná mouka 10%
Sušená smetana 10%
Esence Sladké mléko 4 ml/kg
Esence Scopex 3 ml/kg
Olej z pšeničných klíčků 15 ml/kg
Betain 2 lžičky/kg
Roztopený med 2 lžíce/kg
CSL 15 ml/kg

Kouzelně vonící sladký mix s pro kapra velmi přitažlivou smetanovou chutí.
Přitom je díky svému složení dobře stravitelný. Použitím dvou aromat dosáhneme odlišné vůně od většiny podobných směsí. Pokud rádi používáte boilies na bázi mléčných proteinů, bude to v pozdním jaru určitě ta správná volba.V letních měsících dobře funguje i na amurových vodách. Úlovek velkého amura může být pro Vás překvapením zvláště v dnešní době, kdy rybáři preferují směsi na bázi rybích mouček a amury loví jen sporadicky.

Ovoce - mandarinka
Sušené mléko 20%
Sušená smetana 10%
Albumin 5%
Pšeničné klíčky 20%
Arašídová moučka 15%
Kukuřičná mouka 5%
Kukuřičné lepidlo 10%
Bisquit moučka 15%
Práškový posilovač scopex 2 lžičky/kg
Aroma Tutti-frutti 5 ml/kg
EO Mandarinka 10 kapek/kg
Sweet Betain 0,5 lžíce/kg
Hroznový olej 20 ml/kg

Na začátku jara kapři zpravidla dobře reagují na ovocné příchutě. Tato směs je sestavená cíleně pro jarní chytání.Je v ní využita kombinace oblíbeného aroma Tutti-frutti s esenciálním olejem Mandarinka ( který funguje i v chladné vodě), navíc jemně podpořena Sweet Betainem. Při prvních jarních lovech určitě stojí za to ji použít.
  
Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.


Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 6

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
17. 02. 2013, 18:55

Vavroch Ivan

, 1969sportbilly@seznam.cz

Ahoj,je supr,že jsou tady rozepsány různá složení boiliés či jejich ingredience k výrobě různých druhú,ale já jako amatér,který by si tu výrobu rád někdy vyzkoušel z toho nejsem vůbec moudrýýý:-(((Seženu všechny ty složky a co dál???Co bych měl dělat dál???:-((((

>> Reagovat
17. 02. 2013, 20:47

Kaudik reaguje na Vavroch Ivan

, kaudik@seznam.cz

Najdeš tu i videa s postupy a to už jako malá nápvěda jak dělat koule určitě postačí. Jinak ty různé ingredience k výrobě, tak pokud trochu zagooglíš, tak jek taky určitě najdeš.

>> Reagovat


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se