• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Partikl

  • cadox fishing
18. 12. 2009

Kukuřice

Její příprava je nejzdlouhavější ze všech partiklů. Můžeme si ji po dozrání nasbírat na polích nebo koupit v hospodářských potřebách. Pokud ji nasbíráme na poli, tak otrháme zelené listy a celé klasy necháme vyschnout. Potom z nich vydrolíme jednotlivá zrna, která jsou již připravená k vaření. Hodí se skvěle jako nástraha i jako návnada. Je výborná pro dlouhodobější vnadění a především na větší ryby, jako je kapr. Nikdy nepoužívejte nevařenou kukuřici, tou můžete ryby i zabít! Nevařená kukuřice ve vodě (rybím žaludku) totiž výrazně bobtná.

Příprava:
Dáme ji na 24–72 hodin namáčet. Musíme mít na paměti že zrna po namočení nabobtnají a o hodně zvětší svůj objem, proto zalijte vodou v poměru alespoň 1:3. Následně kukuřici vaříme na mírném ohni, dokud nezměkne, ideální je, pokud jde rozmáznou mezi prsty. Ta je pak připravena pro rybolov.Jako nejlepší se  však jeví kukuřice v plechovkách, která je sladká, sterilizovaná a je rovnou připravena k lovu. Zde odpadají problémy s přípravou. Prodává se v plechovkách po 400ml asi za 9 Kč. Je pro ryby (hlavně pro menší) mnohem zajímavější, a bez problémů se s ní dá i zakrmovat.

Pšenice
Univerzální celoročně použitelná levná návnada připomínající po uvaření malé vodní šnečky. Je nenáročná na přípravu, po namočení (nejlépe přes noc) vaříme na mírném ohni do popraskání semen. Vylepšit pšenici zejména v chladných měsících můžeme napuštěním aromaty, oslazením, ale také povařením s několika stroužky česneku. Zcela určitě je nejlepší pšenice naklíčená. Namočená pšeničná zrna rozprostřeme ve slabé vrstvě na vlhkou látku v teplé tmavé místnosti a necháme naklíčit. Naklíčená zrna opět uvaříme a použijeme k vnadění. Tento způsob přípravy je poněkud pracnější, ale rozhodně se vyplatí, protože předností pšeničných klíčků je jejich nasládlá chuť, obsahují vitamíny, vlákninu a urychlují trávení.

Řepka
Dobrá návnada k vytvoření krmného koberce. Vysoký obsah oleje, specifická chuť i pach nám zaručují, že nenechají lhostejným žádného z kaprů v blízkosti krmného místa. Příprava je velice jednoduchá a to je také jeden z důvodů, proč patří k naší nejoblíbenější návnadě. Suchá semínka zalijeme dostatečným množstvím vařící vody a necháme bobtnat. V létě můžeme použít v krajním případě i vodu studenou a nechat řepku namočenou přes noc. O síle této návnady jasně hovoří fakt, že se nám ještě nestalo, aby kapři vytažení na břeh neměli v sobě řepku, pokud jsme ji použili ke vnadění. Výhodné je do řepkové lázně přidat i další uvařené partikly (kukuřice, hrách, pšenice), čímž značně zvýšíme jejich účinnost. Rozemletá semena řepky můžeme použít do vnadicích směsí, ale také do mixu na výrobu boilies.Příprava:
Zde můžeme, podobně jako u konopných semínek, použít dva způsoby úpravy.

1) Řepku dáme na několik hodin (nejlépe přes noc) namočit, potom ji přibližně 10–20 minut vaříme. Při vaření změní barvu do červena a získává výraznou vůni.
2) Řepku nasypeme do zavařovací sklenice (cca do jejích tří čtvrtin) a zalijeme horkou vodou. Uzavřeme víko a necháme vychladnout. Po vychladnutí vody je řepka zcela připravena pro lov. Tento způsob mám raději, je mnohem rychlejší.

Konopí
Má právem výsadní postavení na pomyslném žebříčku návnad na kaprovité ryby. Spolu s řepkou zřejmě představuje nejlepší drobnou částici k míchání vysoce dráždivých krmných směsí. Před vnaděním konopí namočíme na 24 hodin, poté vaříme na mírném ohni až do popraskání semen. Konopí můžeme také sladit, pražit, rozemlít a moučku použít například při výrobě boilies. Při zakládání krmného místa je mnohem účinnější použít menší dávku vícekrát. Tím si necháváme pootevřená zadní vrátka a můžeme tak včas reagovat na zvýšený výskyt bílé ryby, zejména pak plotice, kterou konopí přitahuje jako magnet.

Příprava:

Konopná semínka lze připravit dvěma způsoby.
1) Semínka dáme na 24 hodin namočit, potom je ve vodě, kde byla namočená vaříme 5–15 minut, dokud se v nich neobjeví malé prasklinky, ze kterých vyčnívají bílé klíčky. Můžeme přidat lžíci cukru, čímž semínka získají krásný lesk. Takto připravená semínka se lépe než pro vnadění hodí pro nastražování na velmi malé háčky.
2) Semínka nasypeme do kvalitní termosky a následně zalijeme vařící vodou. Termosku uzavřeme a necháme zavřenou asi 12–24 hodin. Po otevření by měly být u všech semínek vylezlé klíčky. Voda z termosky se hodí ke zvlhčení návnady, protože má velmi příjemnou a pro ryby přitažlivou vůni. Takto připravená semínka se hodí pro vnadění.


Tygří ořech a arašídy
V posledních letech stále častěji používaná návnada. Existuje mnoho příznivců i zapřisáhlých odpůrců vnadění ořechy a na některých vodách v Anglii jsou prý dokonce zakázány. Jde téměř o nestravitelné částice výborné chuti, jejichž přípravě je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Ořechy namočíme na 24 hodin, hodinu povaříme a můžeme nechat asi tak tři dny odležet, dokud nepustí jakýsi mléčný zákal. To je právě okamžik, kdy dosahují své největší účinnosti. Protože kaprům nijak výživově neprospívají, je bezpodmínečně nutné při krmení dodržet pravidlo, že méně někdy znamená více. Semletím arašídů získáme kvalitní přísadu do boilie na bázi ptačích zobů.

Cizrna
Je to velmi dobrá návnada, která se dá používat v průběhu celého roku. Částečně s ní při krmné kampani můžeme nahradit i boilies. Cizrna má velice podobné vlastnosti jako obyčejný hrách. Přijímá velmi dobře veškeré vůně, snadno se sladí i barví. Přípravíme ji nabobtnáním v dostatečném množství vody, popřípadě mléčné, aromatizované a oslazené lázni. Dále potom vařením na mírném ohni až do změknutí jednotlivých zrnek. Cizrna není tak náchylná na rozvaření jako hrách, je o něco větší, ale to záleží na druhu, který seženete. Nad bahnem přijímá velice rychle jeho zápach, a proto střídmé vnadění v takovém prostředí je velice důležité. Další nevýhodou je vyšší cena oproti ostatním částicím.

Lněné semínko
Prodává se v rybářských i hospodářských potřebách za cenu 10–30 Kč za kilogram. Je dobré ho jen pomlít a následně přidat do návnady, kde se skvěle uplatní jeho olejnaté aroma.

Příprava:
Nemusí se vařit,stačí ho pouze na 3–5 hodin namočit ve vodě. Semínka pustí lepek a potom se přidávají do návnady, kterou dobře zpevní. Ideální na tekoucí vody, kde potřebuje kouli z návnady dostat vcelku ke dnu.

Granule
Ten, kdo nechce ztrácet čas přípravou vnadicí směsi a vařením partiklu, může ke vnadění použít různé druhy granulí, které jsou k dostání v každém obchodě s chovatelskými potřebami. Ve velkochovech lososovitých ryb lze zakoupit granule pro výkrm tržních pstruhů, které se jednoznačně řadí mezi nejlepší návnadu tohoto typu. Přesné složení každého výrobku je částečně zahaleno tajemstvím, ale hlavní přísady tvoří rybí a masokostní moučky, obilné šroty, mořský zooplankton, vitamínové a minerální přísady. Obsahují tedy vše, co každá ryba potřebuje ke zdravému vývoji a rychlému růstu. Vyznačují se velmi silným atraktivním pachem a chutí, jsou dobře stravitelné a pro lov univerzálně použitelné. Rozemletím na moučku získáme vhodnou přísadu do těst, vnadicích směsí a na výrobu přitažlivého boilies. V rybářských obchodech jsou nyní k dostání granule vyrobené cíleně na kapry, jak od tuzemských tak zahraničních výrobců. Stražení všech částic je mnohem účinnější za pomoci vlasové metody. Velmi drobná zrnka můžeme nastražit pomocí bogey tmelu od firmy Kryston. Navlhčenými prsty uděláme z tmelu kuličku, na kterou nalepíme suchá semena a pomocí zarážky připevníme tuto kuličku na vlas. Při manipulaci s tmelem buďte opatrní, protože ten se spolehlivě lepí na vše suché. Snažte se vyrobit kuličky co nejmenší, protože přitažlivost částic spočívá také v jejich velikosti. Příliš velká sousta budou na kapry působit nepřirozeně, a tím se zvýší i jejich ostražitost.

Mungo fazole
Tyhle malé zelené fazolky jsou především velmi výživné. Koupíme  je v obchodech zdravé výživy nebo v nákupních střediscích, kde stojí kilogram zhruba 60,-Kč. Je to  oblíbený partikl. Příprava je jednoduchá, stačí fazolky přes noc namočit do vody ( přidat více vody, protože hodně nabírá na objemu) a potom lehce povařit. Semena začnou praskat a objevovat se malé klíčky. To je ideální stav. Určitě je výhodné Mungo ochutit a navonět. Stejně jako u ostatních partiklů mu mražení nijak výrazně neublíží.
Michal Kalaba
    
Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.



Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 0

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se