• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Nástrahy a roční období

  • cadox fishing
18. 12. 2009


Rybařina je zajímavá tím, že v ní není nic věčně platné, že nikdy člověk neví tolik, aby věděl všechno, že každého roku se situace i na známé vodě mění. Tyto změny je třeba vystihnout, chceme-li si dobře sportovně zachytat. Mnoho rybářů se při svých výpravách k vodě spoléhá na tradici. Setrvávají dlouhé týdny či měsíce na svých oblíbených místech, chytají osvědčeným způsobem a naříkají, že poměry se rok od roku zhoršují a ryb ubývá. Někdy jsou jejich stesky oprávněné, jindy ne.
Ryby jsou velmi citlivé na povětrnostní změny. Potřeba potravy je u nich regulována teplotou vody a tlakem vzduchu, na jejich chování má vliv i celkový charakter roku, který určuje dobu tření i přípravy na zimní klid. Dosud si nedovedeme všechny souvislosti vysvětlit a spokojujeme se s tím, že jsou roky, v nichž výborně berou candáti, jiné, které přinášejí bohaté úlovky úhořů apod.Na jaře vytahují kapři do mělkých vod, na podzim se stahují do vody hlubší. Ale každého roku je období, v němž vyhledávají kapři potravu intenzívně, jinak dlouhé. Jsou léta, kdy kapři dobře berou i v době, kdy voda "kvete" a je plná drobných řas, zatímco jindy není možno kapra v těchto dnech ulovit. Podobně je tomu i v parných suchých obdobích léta. To vedlo mnohé rybáře k beznadějnému tvrzení, že kapra je možno ulovit jen náhodou, nebo tam, kde se hodně a dlouhodobě prokrmuje. V těchto místech prosedí pak lovci kaprů dlouhé hodiny.

Na jaře a na podzim, kdy je pohyb ryb víceméně omezen, a kdy se zdržují delší dobu na určitých místech, je takové počínání úspěšné. Ale co v takovém přímo tropickém létě, jako bylo loni? Kapři přestávají brát, přestože i v takové "mrtvé sezoně" jsou dny, kdy se probouzejí k životu, jsou čilejší a intenzívně vyhledávají potravu. Takové dny začínají prudkým poklesem barometrického tlaku, jsou provázeny deštivým a větrným počasím. Najdeme-li krmící se kapry, je o dobrou rybačku postaráno. Můžeme začít s vnaděním a s dobrou nástrahou očekáváme úlovek velmi brzy. Ale i za horkých dnů se dá chytat docela úspěšně, a to v noci nebo brzy ráno. Kaprové vody jsou potmě méně rušeny. Když kapři necítí na břehu žádný pohyb, důvěřivěji se přibližují na dosah rybáře.

Není to vždy určujícím pravidlem, ale co se týče tradičních nástrah, kapři se chytají na jaře na živočišné produkty, v létě a na podzim na nástrahy rostlinného původu. Z jara jsou to např. žížaly, hnojní červi, bílí červi, rousnice atd. V létě pak lovíme na měkkou kukuřici, hrách a jiné luštěniny, na různá těsta, brambory, pečivo a mnoho dalších úspěšných nástrah. Podobně je tomu i na podzim. Začátkem nebo i v průběhu zimy se opět vracíme k bílým červům a hnojáčkům, úspěšné je také pečivo.Samostatnou kapitolou je boilie.

JARO - Je vždy velmi nevyzpytatelné a každý rok začíná v jinou dobu. Jedním z faktorů ovlivňujících výběr toho správného druhu boilie bude teplota vody. Podle mého názoru, je dobré používat v této době směsi s vyšším obsahem proteinů, protože kapři potřebují po zimě nabrat dostatek energie a výživných látek, a proto takové potravě dávají přednost. Procentuelní podíl by se měl pohybovat okolo 40 - 60%, zejména v době před a po tření kaprů. Dobrou volbou jsou např. směsi ptačích zobů. Jsou to směsi drcených semen s přídavkem různých komponentů jako jsou např.: vaječný bisquit, sucharové moučky, sušený hmyz, med, melasa a melasová mouka, různé druhy mletých ořechů, atd. Ptačí zoby jsou vyhledávaným komponentem do směsí na výrobu boilie z více důvodů. Zvyšují atraktivitu boilie, zvyšují stravitelnost a podporují trávení a jsou vysoce kvalitním zdrojem energie. Zvýšená atraktivita ptačích zobů je zabezpečena jednak silicemi obsaženými v semenech, které podporují u ryb chuť k přijímání potravy jako i jejich hrubší strukturou, která napomáhá k lepšímu uvolňování atraktorů do okolního prostředí. Tato vlastnost je vyhledávaná, mimo jiné, při výrobě boilie na krátkodobý lov, kde se klade důraz na pokud možno okamžité uvolňování atraktorů, jako i při výrobě boilie na lov v chladné vodě. Z tohoto důvodu se v chladné vodě s oblibou používají, protože trávení ryb je omezené nedostatkem trávících enzymů. K ptačím zobům volím nejraději sladké příchutě. Ke konci jara jsou úspěšné i příchutě kořeněné.

LÉTO - V létě rád používám boilie na rybím - masovém základu, i když je to velice úzký pojem. Je třeba uvědomit si fakt, čím se v dané době a na jaké lokalitě kapři přirozeně živí. V těchto teplých měsících roku to budou patentky (larvy pakomára), plži, nitěnky, dešťovky, škebličky..., dokonce někdy nepohrdnou ani mrtvou rybkou. To mi dává nápovědu, abych svou návnadu či nástrahu přizpůsobil jejich přirozenému jídelníčku. Proto se v letní dobu přikláním spíše k živočišným ingrediencím, jako jsou např. tříděné rybí moučky. Za zmínku určitě stojí huňáčková nebo také herinková moučka, která je vhodná pro její vynikající chuťové účinky podporující u ryb přijímání potravy. Obsahuje v sobě vysokou hladinu bílkovin a také je výborně stravitelná. Doporučený podíl v suché směsi se uvádí do 40%. Dále se nabízí např. moučka ančovičková. Uvádí se jako pravděpodobně nejkvalitnější tříděná rybí moučka, co se týká chuti, optimálního profilu aminokyselin a stravitelnosti. Opět dobře podporuje u ryb přijímání potravy. Obsah v suché směsi se pohybuje do 40%.Je  mnoho rybářů, kteří si své boilie vyrábějí sami doma, ale také existuje mnoho rybářů, kteří na domácí výrobu nemají prostor nebo dostatek času či chuti, a dávají přednost hotovému boilie z rybářských prodejen. Nikdy se samozřejmě nedovíme co takové boilie přesně obsahuje a nezbývá nám nic jiného, než-li výrobci věřit. Každý má svou oblíbenou firmu, kterou upřednostňuje a věří v jejich kvalitu.  Postupem času ale kapři na některých hodně prochytávaných vodách téměř přestali tyto kupované výrobky sbírat a kaprařům nezbylo nic jiného, než vymyslet něco neokoukaného. Co se týče příchutí, osvědčené jsou rybí a masové, jakou jsou: ryba, játra, mušle, oliheň, krab a mnoho dalších. Také jsou úspěšné kombinace maso – ovoce (banán - ryba, jahoda - játra, ... atd.).Také samozřejmě záleží na lokalitě ve které hodláte lovit Jaký je na ni vyvíjen tlak ze strany rybářů, čím se hojně prokrmuje a jestli není Vámi vybraný druh boilie v dané vodě již dlouhodobě okoukaný.

PODZIM - Je pravděpodobně nejúspěšnější dobou k chytání kaprů. Slunce již tolik nepálí a teplota vzduchu i vody nedosahuje takových vysokých teplot jako je tomu v parném létě. Zvyšují se i šance na úlovek po celý den. Ve škále nástrah a návnad ze začátku podzimu je volba stejná jako v letních měsících (masové - rybí báze). V průběhu podzimu se s úspěchem používají boilie s převládajícím podílem ořechové mouky a semen, z toho důvodu, že obsahují vyšší podíl tuků, které kapři na zimu tolik potřebují a intenzivně je vyhledávají. Ke konci podzimu je tomu podobně jako na začátku jara. Opět se vracíme k ptačím zobům. Ptačí zoby mají vysoký obsah tuků a většina semen ze kterých se zoby skládají, má obsah tuků až 40%. Tuky jsou pro ryby nejhodnotnějším zdrojem energie. Energetická hodnota tuků je vyšší než je tomu u cukrů, takže zoby se svým obsahem tuků představují pro kapry doslova energetickou bombu. V tuto dobu se používají sladké příchutě (malina, jahoda, borůvka atd.).

ZIMA - Ve velmi studených podmínkách kapři stěží namáhají své svalstvo ustavičným pohybem hodinu za hodinou. Šetří si svoji energii a krmí se pouze v určitou hodinu ze dne. Nejdůležitějším základním pravidlem ve studené vodě je bezpochyby velmi šetrné vnadění. Čím bude chladněji, tím méně by se mělo vnadit. Často stačí jen málo návnady navíc, aby se ryby přesytily. Všeobecně jsou kapři v zimě vybíravější, což může být způsobeno různými důvody. Jejich snížená žravost hraje přirozeně určitou úlohu, avšak takové okolnosti, jako jsou čistější voda a menší konkurence mezi jednotlivci ve skupině, mohou vyžadovat zvlášť jemný lov s menšími nástrahami na malých háčcích. Mimochodem, menší nástrahy zpomalují nasycení ryb. Co se týče boilie, mělo by obsahovat komponenty, které budou ve studené vodě vypouštět do okolí silnější pachovou stopu. Je to z toho důvodu, že nebudeme v těchto podmínkách zakrmovat (nebo jen velmi málo pomocí PVA materiálů) a musíme kapra zaujmout jen naší vonící a dobře stravitelnou nástrahou. To není vůbec jednoduché, protože v ledové vodě je rozpustnost aromatických a chuťových látek více než omezená.  Především je si však nutné uvědomit  skutečnost, že pokud máte nějakou oblíbenou nástrahu nebo návnadu, která vám perfektně funguje v létě nebo z kraje podzimu, nemusí být účinná v zimních měsících! Návnady a nástrahy, které závisí na přírodních olejích, jako ořechy a podobně, se stávají málo efektivními. S poklesem teploty se tyto oleje stávají prakticky nerozpustnými a proto jejich účinnost klesá. Proto je lépe se vyvarovat směsí, které mají základ v olejových příměsích. Přednost mají příchutě, jako je například jahoda, borůvka apod. Ke zvýraznění atraktivnosti se používají konzervovaná sladidla ve vyšším poměru, než je tomu v teplejších měsících roku.
  
Zděnek Ipser

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.



Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 3

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se