• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Komponenty do krmení

  • cadox fishing
18. 12. 2009

 Součastná rybařina je o kompromisech a experimentech. Zvláště té druhé varianty bychom se neměli bát a směle se do experimentování pustit.
Jako příklad lze uvést toto přirovnání. Protřelého gurmána asi už těžko uctíte předloženou sekanou s bramborovým salátem, tak i pro většího kapra kus rozmočeného chleba nebude zrovnalákavé sousto. Proto je potřeba rybám jejich nástrahy neustále spestřovat a vylepšovat. Většina různých komponent je vyráběna ve formě mouček. Některé jsou tepelně upravené, ale většina z nich je  na čistě přírodní bázi.

Česneková moučka
– patří do kategorie méně pojivých surovin. Je velmi intenzivní a svým nezaměnitelně ostrým aroma dokáže oslovit cejny nebo kapry. Používá se ve velmi omezeném množství – do spodového krmení můžeme přidat 2 – 5 %.

Marcipán (Amanda) – bíle zbarvená výživná moučka střední pojivosti oslovuje především cejny a někdy i kapry. 5 – 10 % může velmi oživit sladký mix.

Anýz – léty ověřené koření bez specifické chuti. 4 – 8 % dokáže oslovit široké spektrum rybích druhů (oukleje, cejny, kapry, plotice i líny).

Arašídová moučka – vyrábí se většinou ve třech variantách: přírodní, pražená a s anýzem. Všechny mají velmi intenzivní aroma, malou pojivost, ale velkou platnost. Anýzová varianta se používá především k lovu malých ryb. Do spodového krmení přidáváme 4 – 8 %, lovíme-li mezi vodou, může být podíl této suroviny až 25 %. Přírodní mletá podzemnice slaví úspěchy u ouklejí plotic a menších cejnů (5 – 10 % pro spodové krmení, 10 – 15 % pro krmení do sloupce). Pražené neodmaštěné arašídy jsou jedinečnou stavební surovinou do směsí na cejny, kapry a líny. 5 – 15 % rozhodně neuškodí žádnému krmení!

Bird Food (ptačí zob) – mletá směs olejnin vycházející z krmení pro doma pěstované ptáky má lehce nasládlou chuť a střední pojivost. 5 – 10 % se používá především do směsí na velké ryby (cejn, kapr, lín).

Biscuit (mleté sušenky) – jedno ze základních pojiv sladkých směsí na cejny, kapry, líny a karasy. Existuje mnoho druhů, které se od sebe liší především hrubostí namletí, obsahem tuků a příchutěmi (pomeranč, citron, vanilka). Dávkuje se v poměru 10 – 15 %.

Kakao – slyšíte dobře! Oblíbený nápoj světa malých i velkých přitahuje nejvíce velké plotice a cejny. 5 – 10 % dokáže vyplnit celkové aroma spodového krmení intenzivně sladkou vůní.

Skořice – intenzivně vonící koření, používané především na lívance je v teplejší vodě velmi atraktivní pro cejny. 2 – 5 % může občas velmi vylepšit statistiku úlovků.

Kaštanová moučka – tato moučka z jedlých kaštanů oslovuje především velké ryby, a proto ji lze považuji za jakousi tajnou zbraň, jak přilákat na krmné místo kapitální exempláře. Navíc je velmi pojivá a v obvyklém dávkování (20 % pro spodové krmení) zaručuje optimální konzistenci pro lov v proudné vodě.

Moučka z dýňových semínek – další z cejnových „žolíků“ ve Vašem kbelíku. 10 % této středně lepivé suroviny dokáže udržet cejny dlouho na krmném místě.

Moučka ze sušených larev bource morušového – tuto surovinu nepřímo proslavil kultovní film „Mlčení jehňátek“. „Hedvábné“ larvy mají slanou chuť, nízkou pojivost a na některých revírech pro plotice a jiné menší ryby (10 % do spodového krmení, 15 % do krmení určeného pro lov ve vodním sloupci) téměř drogový účinek.

Curcuma
– intenzivní indické koření vábí především velké plotice (10 % / 15 %). Používá se též jako parfém do kostních červů pro odstranění nežádoucího zápachu.

Epiceine – univerzální sladká moučka z medovníku s menší pojivostí a vzlínavými účinky se používá především na stojatých a mírně tekoucích vodách. Nově se vyrábí ve čtyřech variantách (přírodní, žlutá, černá a červená). Do spodového krmení se používá v poměru 20 – 30 %.

Pralinor – trochu slaná a pojivá belgická specialita pro lov cejnů, kaprů a línů. Do spodového krmení mícháme 5 – 15 %.

Koriandr – „perníkové“ koření osvěží každý ploticový mix v poměru 5 – 15 %. Téměř neváže, ale velmi intenzivně voní!

Je zde předloženo jen patnáct nejpoužívanějších komponent. V katalozích jich lze najít kolem stovky druhů, takže k experimentování máte velké pole působnosti.
Juro vydra

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.



Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 0

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
23. 07. 2010, 11:08

mara

, marphil@seznam.cz

tak dneska du konečně otestovat tu kaštanovou moučku tak jsem zvědavej  

>> Reagovat


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se