• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Hotové vs. mražené boilie

  • cadox fishing
11. 01. 2016


Od doby, kdy se v Čechách a na Slovensku začal cílený lov velkých kaprů výrazně rozvíjet uplynulo již opravdu mnoho let. Co se týče návnad a nástrah, v začátcích bylo na trhu k sehnání jen opravdu omezené množství kvalitních návnad a nástrah, konkrétně boilie bylo v zásadě stejného charakteru.

Jednalo se o kuličky vyrobené většinou z velmi jednoduchých mixů typu 50/50 doplněných o barvivo, velkou dávku esence, v nejlepším případě o levné sladidlo a v neposlední řadě a řádnou dávku chuťově velmi výrazného konzervantu. I přesto bylo na tyto první „hotovky“ ve své době uloveno opravdu velké množství ryb, včetně těch největších.
Proč by také ne, když se v tu dobu jednalo o vrchol v dosavadně používaných návnadách. S postupem doby a hlavně přísunem informací ze západu začali první pionýři experimentovat s domácí výrobou boilie za použití mnohem hodnotnějších vstupních surovin a s tím také přicházely viditelně lepší výsledky.

Postupující trend předhánění se ve výrobě co možná nejatraktivnějších, nejstravitelnějších a nejvýživnějších návnad ovšem odsunul toto ekonomické boilie postupně do pozadí. A stejně tak i snižující se množství úlovků velkých ryb vzhledem k silné konkurenci kvalitních novodobých návnad v naších malých zemičkách způsobily, že bylo hotové boilie na pár let takřka úplně zavrhnuto.
Jelikož má však každá mince dvě strany, i používání doma rolovaného či mraženého boilie s sebou přineslo i jistá úskalí.

Tím hlavním a opravdu zásadním je velmi obtížné skladování takového boilie na dlouhých výpravách, jelikož doma rolované nebo komerční mražené boilie je většinou náchylné k zaplísnění. S tím je spojená nutnost jej skladovat doma v mrazícím boxu nebo na dobře větraném místě v prodyšných sacích, kde dojde k jeho postupnému vysušení až „na kámen“. Při potřebě skladovat větší množství návnady se tedy jedná o nutnost mít vyhrazeno mnoho místa v mrazícím boxu a nebo naopak dostatek prostoru pro jeho sušení. Dlouhodobým sušením však valná většina boilie zbytečně tratí na svojí atraktivitě a rychlé účinnosti.



Problém se skladováním pokračuje následně i u vody. Pokud nemáte ideální podmínky, jakými jsou zejména nízká vzdušná vlhkost, dostatek prostoru pro sušení a pěkné počasí, je skladování velkého množství boilie kupříkladu po dobu 2 týdnů opravdovým oříškem.
I když na trhu existuje opravdu nepřeberné množství nejrůznějších konzervantů používaných v potravinářském průmyslu, pouze hrstka z nich je vhodná pro použití v boilie…

První hotové boilies, které se objevily na trhu v 80-tých letech v Anglii a později i v krajích Beneluxu obsahovaly jako konzervační látku různé soli kyseliny Benzoové. Tyto benzoany důvěrně poznáte z různých potravin. Myslíte, že ne? Ale ano, běžně se s nimi setkáte např. v klasické hořčici či kečupu. Jen si představte chuť hořčice na jazyku. Ta „škrábavá kyselá pachuť“, která Vám zůstane v puse jsou právě naše vděčné benzoany… Nechci tvrdit, že s podobnou nástrahou nelze lovit kapry, ale ze zkušeností evidentně vyplývá, že větší a zkušenější ryby se začaly boilies s tímto účinným, ale chuťově velmi výrazným konzervantem po určité době vyhýbat.



Proto se začátkem 90-tých let začalo postupně experimentovat s používáním kvalitnějších a méně výrazných konzervantů. Postupně přišly na řady další chemické konzervanty jako parabely, či sorbany, které používá většina firem v hotovém boilies do dnešních dní. Jen pár firem se však rozhodlo na delší a podstatně náročnější cestu vývoje hotových boilies s použitím konzervantů na přírodní bázi.
Je k tomu potřeba nespočet pokusů simulujících podmínky v uzavřených sáčcích vyložených ve výkladních skříních rybářských obchodů, kde na boilies pravidelně svítí slunce nebo podmínky dvou týdenní výpravy během intenzivních dešťů, kdy se vzdušná vlhkost blíží 100% a všudypřítomné plísně a kvasinky v tomto období s obrovskou chutí požírají vše, co najdou.

Je to skutečná výzva, ale kdo vydržel, získal za svou odvahu a vytrvalost doslova „Svatý grál“ v podobě hotového boilies s přírodními velmi šetrnými stabilizátory téměř bez chutě a zápachu.
V dnešní době je tedy konečně i na našem trhu možné zakoupit hotové boilie v té nejvyšší kvalitě, které je bezpochyby minimálně stejně účinné jako boilie doma rolované nebo komerční mražené.
Při zachování totožných receptur včetně všech tekutých aditiv a atraktorů i včetně naprosto totožného postupu výroby bylo za použití jedinečně šetrné konzervace na bázi přírodních látek dosaženo špičkového výsledku.

A výsledky při jeho používání v praxi to jen potvrzují. Kapři opravdu nepoznají rozdíl a Vy nyní máte v ruce naprosto dokonalou návnadu. Jsou zcela nenáročné na uchování – vydrží čerstvé po velmi dlouhou dobu při jakýchkoliv povětrnostních podmínkách a jednoduše je můžete mít po celou dobu uloženy v originálních obalech.



Pro mě je to naprosto perfektní situace. Ve své tašce s návnadami mám vždy dostatek kvalitního a  vždy čerstvého krmení. Stačí jen otevřít sáček a mohu okamžitě chytat. Ať jsem na krátké „po-pracovní akci“ či na dlouhodobé výpravě, vždy pouze vyberu ten správný pytlík s hotovým boilies a mohu okamžitě lovit s perfektní čerstvou návnadou/nástrahou.
Pokud všechno boilie nespotřebuji, jen jej vrátím do tašky, kde mi vydrží čerstvé do další výpravy. To Vám v reálu uspoří opravdu mnoho starostí, financí a hlavně času, který můžete raději věnovat lovu nebo jakkoliv jinak.

Konečný verdikt je pro mě pak naprosto jasný. Stejně jako ti nejznámější lovci velkých ryb napříč celou Evropou a stejně jako naprostá většina mých kamarádů a kolegů používám nyní prakticky pouze hotové boilie.
Kvalitní hotové návnady v dnešní době vítězí nad mraženými ve většině aspektů, a i protože na hotové boilie lovím již několik let, stalo se pro mě nyní díky nespočtu výše zmiňovaných výhod volbou číslo jedna.

Navíc vzhledem k výsledkům, které jsem na kvalitní hotovky dosáhnul, mají moji naprostou důvěru. A důvěra v to, co používám a co dělám je pro mě v kaprařině jednou z nejdůležitějších věcí…

Honza „Carpkiller“ Hubka

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.








Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 9

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se