• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Esence a aromata

  • cadox fishing
18. 12. 2009

Esenci můžeme definovat jako složitý organoleptický vjem, který po přidání do návnad a nástrah pro lov kaprů který zaznamenávají jejich chuťové/čichové orgány.
Aromatické látky se přidávají do potravin, krmiv a krmných směsí za účelem zvýraznění a zatraktivnění jejich senzorických vlastností. A to zejména chuti a vůně.

Původně se využívaly na aromatizaci (ochucení) návnad a nástrah pro lov kaprů různé výtažky, destiláty a silice běžně používané při výrobě jídel, které byly připravené většinou z přírodních, hlavně rostlinných surovin jako je skořice, vanilka či paprika. Určitě si většina z Vás pamatuje na své první pokusy s různými voňavými těsty, které jsme ochucovali obyčejnými potravinářskými esencemi za pár korun. Myslím, že zejména důvěra v nástrahu, naše vytrvalost a nemožnost ryb porovnat tyto laciné potravinářské aromata s něčím kvalitnějším zabezpečovala na tu dobu velmi slušné úspěchy.

V současné době je už k dispozici celá hromada produktů renomovaných společností, jako např. Vision baits, Nutrabaits, Leon Hoogendijk, Kevin Nash, Imperial Baits, Mainline, (a spoustu dalších) přidávaných do směsí na výrobu boilies za účelem jejich zvýraznění a zatraktivnění pro kapry. Správná volba vhodného typu esence, většinou jako hlavní složky tekutých atraktantů přidávaných do boilies, bývá často rozhodujícím elementem úspěchu.
Esence podle vzniku můžeme rozdělit na:

Přírodní
– obsahují pouze přírodní látky získané extrakcí, destilací, lisováním nebo fermentačními postupy z různých rostlinných a v neposlední řadě živočišných surovin. Patří sem především nejcennější a nevyhledávanější aromata, které obsahují stejné aromatické látky vzbuzující vjem vůně a chuti, jako obsahuje přirozená potrava (v našem případě kaprů).

Syntetické
jsou připravené chemickou cestou. Mají podobné chuťové vlastnosti a vůni jako aromata přírodní. Sem patří většina jednoduchých a můžeme říci i levných esencí používaných na ochucení návnad a nástrah pro lov kaprů.

Esenci tvoří čtyři základní složky: báze esence, špička esence, fixátor esence a samozřejmě rozpouštědlo esence.Báze esence je směs vonných nebo chuťových látek, která mají (tvoří) charakteristickou požadovanou chuť a vůni. V Evropě je opravdu jen několik výrobců bází esencí používaných do návnad a nástrah na kapry. Tyto firmy dodávají své výrobky velkému počtu odběratelů.
Špička esence je směs vonnách nebo chuťových látek, které dodávají esenci její specifický odstín, zabarvení chuti nebo vůně. Tyto látky ji tvoří jedinečnou. Špička esence dokresluje bázi esence a vytváří její finální podobu. Právě proto se často stává, že od jedné společnosti zabývající se výrobou bází esencí (např. Cranberry – brusinka) odebírá více francouzských nebo anglických společností, ale díky tzv. „špice“ esence je výsledná esence Cranberry u jednotlivých výrobců rozdílná a jedinečná. Fixátor esence je vonná látka, která se sama postupně uvolňuje a přispívá k tomu, že má esence stále stejný charakter vůně a chuti.
Rozpouštědlo esence ovlivňuje v největší míře právě rozpustnost esence. Mezi nejčastěji používaná rozpouštědla patří propylenglykol, isopropylalkohol, etylalkohol, glycerol, dvacetin, triacetin, nejrůznější oleje a podobně. Liší se mezi sebou zejména bodem varu, tuhnutí a chutí. Z toho důvodu je jedním z hlavních kritérií pro výběr esence v různých obdobích roku právě správná volba rozpouštědla.
Ve kvalitních aromách je obrovská síla a správný výběr a jejich používání vám zvýší akci na vašem prutu. Věřím, že blízká budoucnost nám přinese další novinky aromat na zcela jiných nosíčích naturálního charakteru. Kaprařina je v tomto směru stále ve vývoji a jistě se máme na co těšit.
Kaudík - zdroj: zahraniční publikace

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

  


Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 1

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se