• Sumčák největší
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz
Seznam témat »

Aromaty nástrah a návnad

  • cadox fishing
17. 12. 2009

 Dost často začínající kapraři posuzují kvalitu boilí především podle jeho aroma. Dost často na břehu u vody se setkáváme s tím, že si kolegové vzájemně předvádějí své domácí produkty a dávají je na obdiv tím, že jim je strkají pod nos.

Aroma nástrahy je jedna věc a její chuť , nutriční vyváženost a hodnota věcí druhou. Ideální stav věci je pochopitelně takový, kdy nástraha (a samozřejmě i návnada) dobře chutná a současně má i pro kapra přitažlivou vůni. Někteří kapraři mají při výrobě svých domácích boilí tendenci používat zbytečně velké množství aromátu. Tato skutečnost má posléze za následek několik negativních faktorů. Jednak se příliš navoněná  nástraha může stát nápadnou a navíc nadbytečné množství aroma přebije vůni jednotlivých komponentů, které jsou součástí základní směsi. A právě tento faktor netřeba podceňovat. Snažíme se o to, aby z nástrah pokud možno sálaly  vonné složky jednotlivých surovin použitých na základní směs. Vždyť kupříkladu čerstvá kukuřičná mouka, obilné klíčky, práškové mléčné proteiny či různé rybí či masové moučky mají své osobité aróma, které jistě vytváří aktivní potravní signál a proto mnohdy je ne příliš vhodné jej přebít koncentrovaným aromátem.

Někteří kapraři vyrábějí svá boilí záměrně silně aromatizovaná v tajné obavě, že kdyby tak neučinili, kapr by nemusel jejich nástrahu objevit. Stačí, srovnat vonnou intenzitu některých komerčně vyráběných boilí např. s vařeným kolínkem , kukuřicí či pařenou houskou.
Boilí voní daleko intenzivněji, a přesto ono kolínko či housku kapři spolehlivě najdou a pozřou. Málo který odborník je ochoten přiznat kaprům jakousi obdobu logického myšlení, nicméně instinkty mají kapři velmi dobře vyvinuté, navíc připravené k dalšímu potřebnému vývoji. Je jasné, že první vjem, který kapr zaregistruje, je aroma nástrahy (resp.návnady). Tento zvědavý tvor sousto ochutná a až v druhé řadě zkoumá chuťovými receptory chuť této potravy. A nyní přichází na řadu onen zmíněný instinkt. Ryba si v každém případě spojí aroma s chutí potravy. Pokud mu zachutná, bude dál vyhledávat obdobně vonná sousta. Pokud mu naopak nezachutná, zavrhne většinou cokoli, co obdobně vodní. Je to vcelku logické a my lidé vlastně reagujeme obdobně. Ucítíme-li z nějaké restaurace vůni grilovaného kuřete, tak nám instinkt říká, že bychom mohli zavítat a ochutnat. A teď si představte, že kuře bude, ač libě vonící , například přesolené. Ovšem to zjistíte, teprve když maso ochutnáte.

Nedá tvrdit, že se na převoněné, nebo dokonce na nadipované nástrahy nedá kapr ulovit. Ovšem ve většině případů jde právě o ten první kontakt ryby s boilím, který se s trochou štěstí proměnil v záběr a zdolanou rybu. Při dlouhodobějším lovu by tato aromatická bomba neměla opakovaně příliš šancí na úspěch.Je ale pravda ta, že kvalitně namíchaná základní směs z čerstvých a pečlivě vybraných surovin dává boilí daleko větší pravděpodobnost , že bude coby nástraha pozřeno, nežli použití sebeintenzivnějšího aroma byť i renomované značky.   
Adam Kopecký 

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.



Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 2

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se